Rektörler ‘Tweet’te var ‘Bilim’de yok!
3 Haziran tarihinde Karar Gazetesi bir haber yayınladı.
Haber, Akdeniz Üniversitesi öğretim üyelerinden Prof.Dr. Engin Karadağ’ın, üniversite rektörlerinin akademik profillerini araştıran makalesinin detaylarından çıkarılmış.
Sıralanan istatistiki veriler insanın devrelerini yakıyor, dehşete kapılıyorsunuz.
Makale, Uluslararası Higher Education Dergisi’nde İngilizce olarak yayınlanmış.
Habere yansıyan kısım, daha çok rektör adaylarının atanmasını sorgulayan bir cımbız maharetinde yapılmış.
O kadarı bile insanın kalbini sızlatmaya yetiyor.
Bu konuda kavradığım, anladığım kadarıyla neler yapılması gerektiğini içeren birkaç yazıyı paylaşacağım.
Akademisyenler bu ülkenin en iyi eğitimli ve yetişmiş insanları olmasına rağmen bir platform oluşturamıyorsa, siyasi kimliklerin toplanma değil ‘toplama merkezi’ haline dönüştürülen sendikalar -iktidara yakın olanlar da, muhalefet partilerine yakın olanlar da- bir kamuoyu oluşturamıyorsa, bu anlayışın değiştirilmesi üzerine birkaç çeltik atma görevini üstlenmiş olmak, koskoca bir akademisyen camiasının zoruna gitmeyecektir, bizim de üzerimize vazife değil deme gibi bir düşünceye kendimizi mahkum etmemiz gerekmeyecektir!
Çok acı, gerçekten çok acı!
127’si devlet, 70’i vakıf olmak üzere toplam 197 üniversite rektörünün bilimsel yeterlilikleri de sosyal medya hesapları da incelenmiş.
Rektörlerin mezuniyetleri, yüksek lisans, doktora çalışmaları, bilimsel makaleleri, yurtiçi ve yurtdışında yaptıkları çalışmalar sonraki yazılarımızda yerini bulacak.
İlk değerlendirme yazımızda, en hafifinden başlayalım, rektörleri hafifleten sosyal medya verileri üzerinden birkaç örnek vermekle yetinelim.
Akademik performansı en düşük olan 72 rektörden 52’si Ocak ve Mayıs ayına kadar geçen her gün içinde 100’den fazla twitter paylaşımında bulunmuş, yanlış okumadınız günde 100’ün üzerinde tweet atmış.
Diğer rektörlerin durumu da ‘ha bir fazla ha bir eksik’ denilecek paylaşımlar içeriyor.
Bir de Dumlupınar Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Kazım Uysal’ın youtube kanalında yayınladığı “Biz Bize Yeteriz” başlıklı videosuna rastladım.
Maşaallah hoca her yere yetecek bir şiir okuyor.
Sen önce rektörlük makamını doldurmaya yet.
Üniversitenin sorunlarını çözmeye yet.
Üniversite rektörleri twitçi ve videocu olduğunda, bilim değil entrikalarla dolu yüzlerce film üretiliyor!
(Devam edeceğiz)