Amerika'daki ilkokullar, bizim üniversitelerden daha nitelikli!
Amerika ve Avrupa ülkelerinde öğrencilerin branş tercihleri daha ilkokul yıllarında, eğitim aldıkları branş öğretmenlerinin ellerinde yoğruluyor.
Amerika’da birinci sınıflar yirmi kişiden oluşuyor, birinci sınıf öğretmeni sadece birinci sınıfları okutuyor, birinci sınıf öğretmenlerinin hepsi yüksek lisansını tamamlamış, büyük bir çoğunluğu da doktorasını yapmış öğretmenlerden belirleniyor.
Birinci sınıfta yirmi kişi olan öğrenciler, ikinci sınıfta beşer kişi olarak başka sınıflara aktarılıyor. İkinci sınıf öğretmeni yine sadece ikinci sınıfları okutan öğretmenlerden oluşuyor, onlar da yüksek lisansını ve doktorasını tamamlayan öğretmenler.
Bu sistem beşinci sınıfa kadar öğrencilerin dağıtımıyla devam ediyor ve her sınıfın öğretmeni o sınıfın branş öğretmeni olarak değişiyor. Beşinci sınıfı tamamlayan öğrencinin beş öğretmeni, yüz öğrenci arkadaşı oluyor.
Dersler Çarşamba günleri kilisede işleniyor, Pazar günleri uyku tulumları yanlarında kütüphanelerde işleniyor. Ders aralarında öğrenciler raflardaki kitaplarla tanışıyor.
Bizdeki eğitim sisteminden daha çok tartışılması gereken öğretmen nitelikleri olmalıdır.
Birçok ilkokul öğretmeni kaba bir ifade olacak belki ama matematik derslerini kara düzen öğretiyor, çünkü kendisi de bilmiyor. Lisede de tarih öğretmeni o kadar yıl öğretmenlik yaptığı halde, tarihi hâlâ kitaptan anlatıyor.
“Rektörler ‘Tweet’te var ‘Bilim’de yok!” başlıklı yazımızda 52 Üniversite rektörünün günde yüzden fazla tweet attığını sorgulamıştık, benzer bir istatistik çalışma ilkokul ve lise müdürleri üzerinde yapılsa onların durumu da farklı çıkmayacaktır. İl ve ilçe Milli Eğitim Müdürlerinin durumu da aynıdır.
Bu algı yönlendirmesi duyarlı insanı bile kendinden şüphe ettirir, birçok meseleye bulaşmasa dahi en azından şu mesele hakkında bir tweet atayım da durumu kurtarayım dedirtir.
Neredeyse eğitimcilerin de, akademisyenlerin de, eğitim camiasının da karne notları sosyal medyadan yaptığı paylaşımlar üzerinden veriyor. Sadece not verilmekle kalınmıyor, rektörler, müdürler bu paylaşım üzerinden kanaat notlarını da pekiştiriyor. Daha da vahim olanı sicil kaydı oluşturuluyor, sistem kendi meslektaşlarını birbiri üzerinde muhbir yapıyor.
Üniversitelerimize tekrar döndüğümüzde, ülkelerin uluslararası eğitim piyasasındaki konum ve güçlerini tespite yarayan köklü bazı sıralama sistemleri var. Akademik çevre de, uluslararası öğrenciler de sıralama sistemlerini takip ediyor, en azından uluslararası öğrenciler bu sıralamayı dikkate alıyor.
Bu sistemlerden bazılarını paylaşacağım:
- Times Dergisi Yüksek Öğretim Sıralaması (The Times Higher Education - QS World University Rankings),
- Shanghai Jiaotong Üniversitesi Dünya Üniversiteleri Akademik Sıralaması (Academic Ranking of World Universities),
- Newsweek Dergisinin Dünyanın En İyi 100 Üniversitesi Sıralaması (Top 100 Global Universities),
- Cybermetric Laboratuvarları Webometrics: Webde Dünya Üniversitelerinin Sıralaması (Webometrics: World Universities’ Ranking on the Web),
- Google Search Uluslararası Üniversiteler Sıralaması (G-Factor International University Rankings),
- MINES Taris Teknolojileri Dünya Üniversiteleri Meslek Sıralaması (Professional Ranking of World Universities),
- HEETACT Dünya Üniversiteleri Bilimsel Çalışmalar Performans Sıralaması (Performance Ranking of Scientific Papers for World Universities),
- Çin Wuhan Üniversitesi Küresel Üniversite Sıralaması (Global University Ranking),
- Webometrics Sıralaması (Webometrics Ranking),
- Leiden Üniversitesi Sıralaması (CWTS Leiden Ranking).
Sıralama sistemini incelemek için tıklayın!
Hangi kurumun yaptığı sıralamanın daha doğru sonuçlar verdiği tartışmaya açık. Çünkü hepsinin ağırlık verdiği konular birbirinden farklı. Örneğin Leiden Üniversitesi tarafından yapılan sıralama, fen ve sağlık bilimleri ağırlıklı. Ayrıca öğretim elemanlarının yayın yaptığı dergilerin etki faktörlerini göz önüne alıyor. Webometrics ise, kabaca diğer kurum ve kuruluşların belli bir üniversitenin web sitesinde yönlendirmelerini ve üniversitenin web sitesindeki bilgi yönetimini değerlendirmeye alıyor.
Değerlendirme tespitlerini okumak için tıklayın!
(Devam edeceğiz)